כולנו נתקלים בדפוס ביומיום, בעיתונות, בפליירים או בספר טוב. הנה שבעה דברים ש(אולי)לא ידעתם על דפוס ועל גרפיקה.

1. ראשית הדפוס החל בסין

רבים חושבים שדפוס הוא המצאה מודרנית, אבל בעצם מדובר בטכניקה עתיקה, שהומצאה כנראה על ידי הסינים במאה התשיעית לספירה.

הסינים נהגו למרוח צבעי שמן על גבי אבנים חלקות, שעליהן צוירה דמות המקור בצורה נגטיבית (דמות ראי). שיטה זו ידועה עד היום כליתוגרפיה (הדפס אבן).

2. המצאת אותיות ניידות

מסתבר שהסינים המציאו עוד משהו חשוב בתחום הדפוס: אותיות ניידות. בתחילת דרכן, האותיות הניידות של הסינים היו עשויות מחרס ולאחר מכן נוצרו בבדיל. אותיות ניידות לצורכי דפוס אומנם הומצאו בסין 400 שנה לפני שנוצרו באירופה, אך רק באירופה, בסופו של דבר, הדפוס הפך לתעשייה.

3. המצאת מכונת הדפוס הראשונה בגרמניה

אומנם דפוס הוא טכנולוגיה ותיקה, אך מכונת הדפוס הראשונה הומצאה רק בסביבות אמצע המאה ה-15 לספירה. עד אז היו צריכים להשתמש בכל מיני שיטות אחרות, כגון ליתוגרפיה (הדפסי אבן), הדפסי עץ ועוד. הדפוס המודרני, הנקרא גם דפוס בלט, הומצא בגרמניה של סוף ימי הביניים, על-ידי יוהאן גוטנברג. הוא היה זה שהמציא את מכבש הדפוס, שעל עקרונותיו הבסיסיים פועלות כיום מרבית מכונות הדפוס המודרניות.

4. מהפכת הדפוס - כולם יודעים קרוא וכתוב

מרגע שהגיע מכבש הדפוס לעולם, התאפשרה הדפסה מאסיבית של ספרים (מיליוני עותקים כבר בשנה הראשונה להמצאת המכבש). התפשטותם המהירה של ספרים באירופה צמצמה את אי-ידיעת קרוא וכתוב, ובעצם הפכה את המגמה על פיה. אם עד לאותם ימים, רק אנשי דת ומדע ידעו קרוא וכתוב, הרי שמרגע שהומצא מכבש הדפוס והוכנס לשימוש מאסיבי - מרבית תושבי אירופה הפכו ליודעי קרוא וכתוב.


עובדות על דפוס


5. שיטות שונות של דפוס

קיימות שיטות דפוס רבות, אך השיטות המקובלות והנפוצות ביותר כיום הן דפוס אופסט ודפוס דיגיטלי. בדפוס אופסט משתמשים בגלילים (צילינדרים) על מנת להעביר את דמות המקור אל המדיום המודפס. דפוס דיגיטלי הוא דפוס ממוחשב, ברובו, ורוב המידע הנחוץ להדפסה מגיע ממחשבים, בצורה דיגיטלית, כיאה לעידן המידע המודרני. כיום קיימות גם מכונות צילום וסריקה דיגיטלית, שאומנם אינן מייצרות ומפיקות דברים מקוריים אלא רק משכפלות, אך גם הן תורמות את חלקן בתחום הדפוס.

6. טיפוגרפיה - אומנות הגופנים

חלק נכבד מעולם הדפוס דורש שימוש באותיות (גופנים, או פונטים בלועזית). לשם כך התפתח תחום שלם הנקרא טיפוגרפיה, שעיקר עיסוקו הוא סידור ועיצוב של טקסט. מטבע הדברים, לכל שפה יש טיפוגרפיה שונה, אך גם בתוך שפה מסוימת ניתן ליצור מגוון טיפוגרפיות (למשל, פונט מסוג אריאל, אהרוני ושאר עיצובים לאותיות בשפה העברית).

7. עיצוב גרפי הוא המשך ישיר של הדפוס

אחרי המצאת הדפוס ומכבש הדפוס, התחום הזה המשיך להתפתח, ובייחוד הודות לעידן המחשבים והדיגיטציה. מטיפוגרפיה מסורתית - שהוא ייצור של אותיות ושל גופנים לצורכי דפוס - עברנו לגרפיקה מודרנית (או עיצוב חזותי), שהיא סידור של אלמנטים ויזואליים בצורות כאלו ואחרות.

עיצוב גרפי משמש גם לצורכי דפוס מסורתי, וגם התפתח לצרכים אחרים, מתקדמים יותר, כגון אינטרנט, אנימציה ומולטימדיה ועוד.